پیچ خوردگی(تورشن) بیضه

تعریف

زمانی اتفاق می افتد که پیچش بیضه ها حول محور خود باعث قطع جریان خون آنها بشود. این شرایط می تواند باعث درد و تورم شود و اگر فوراً درمان نشود – ظرف شش ساعت – ممکن است بیضه از دست برود.

شیوع    

پیچ خوردگی یک بیماری نادر اما بسیار جدی است. شایع ترین سن بروز آن در بچه های سنین مدرسه است اما در هر سنی می تواند می تواند به وجود آید.

پیچ خوردگی بیشتر در سمت چپ اتفاق می افتد و بیشتر اوقات ، پیچ خوردگی فقط در یک طرف است.

علائم

شایع ترین علامت پیچ خوردگی بیضه، درد ناگهانی و شدید است. در اوایل، ممکن است تورم وجود نداشته باشد. اما مدت کوتاهی بعد، پوست کیسه بیضه متورم و قرمز می شود. همچنین ممکن است حالت تهوع و استفراغ داشته باشند.

  • اگر خونرسانی ظرف مدت 6 ساعت بازیابی نشود، بیضه کوچک می شود (آتروفی) و به مرور زمان می تواند باعث از بین رفتن کامل بیضه شود.

علل

اختلال ساختاری در کیسه بیضه، ضربه و سرما می تواند عامل پیچ خوردگی باشد ولی  معمولاً هیچ علتی قبل از پیچ خوردگی بیضه وجود ندارد و خودبخودی به وجود می آید.

  • هر گونه درد یا ناراحتی در بیضه ها می تواند نشانه پیچ خوردگی بیضه باشد. پس در اولین فرصت به اورولوژیست مراجعه نمایید.

تشخیص

پیچ خوردگی بیضه توسط متخصص اورولوژی بر اساس معاینه و شرح علائم قابل تشخیص است. سونوگرافی داپلر نیز به تشخیص جریان خون بیضه کمک می کند.

با توجه به شدت بیماری، تشخیص سریع امری حیاتی است تا فرد بیضه خود را از دست ندهد.

درمان

در صورت تایید تورشن بیضه، فرد به صورت اورژانسی آماده عمل جراحی می شود. جراح پیچ خوردگی را باز می کند و درصورت برگشتن خونرسانی مناسب، بیضه های دوطرف در کیسه بیضه فیکس می شوند تا از پیچ خوردگی بعدی جلوگیری شود.

اگر نتوان بیضه را نجات داد، اورولوژیست بیضه را بر می دارد. چون نگه داشتن بیضه در این شرایط عامل عفونت و عوارض خواهد شد.

پس از از دست دادن بیضه، باروری چگونه تحت تأثیر قرار می گیرد؟

معمولا یک بیضه برای باروری طبیعی و ویژگی های مردانه کافی است. یک بیضه می تواند مقادیر طبیعی اسپرم و تستوسترون تولید کند. اما مطالعات نشان می دهد بیماران پس از پیچ خوردگی، تعداد اسپرم کمتر با کیفیت ضعیف تر دارند که می تواند روی باروری فرد تاثیر مختصری داشته باشد.

چه پیچش های دیگری ممکن است رخ دهد؟

در بیضه ضمایم دیگری وجود دارد مانند آپاندیس بیضه و آپاندیس اپیدیدیم که پیچ خوردگی آنها نیز می تواند علایمی شبیه به پیچ خوردگی بیضه ایجاد کند.

پیچ خوردگی ضمایم بیضه و اپیدیدیم نیاز به جراحی ندارند و با درمان دارویی درمان می شوند اما گاهی به علت شک به تورشن بیضه اورولوژیست تصمیم به عمل جراحی و مشاهده مستقیم بیضه می گیرد.

دکتر تسکین با انتشار مقالات آموزشی سعی در آگااه سازی بیشتر مردم دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه